top
VerhalenNieuws

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over de campagne.
Staat jouw vraag er nog niet bij? Laat het ons weten via campagne@11.be.

De campagne

Hoe kan je meedoen aan de campagne?

Er zijn verschillende manieren waarop je kan meedoen. 

 • Hang de raamaffiche op en toon dat je solidair bent:  Dit najaar verspreidt 11.11.11 raamaffiches over heel Vlaanderen. De affiches dragen de hoofdboodschap van deze campagne uit: wij zijn #AllemaalMensen, onderweg naar beter. Om te laten zien dat er warmte en solidariteit is voor vluchtelingen en migranten, roepen we op om de raamaffiches massaal op te hangen. Jouw steun zet de oproep van 11.11.11 voor een humaan migratiebeleid, kracht bij. Je kan de raamaffiches vanaf eind juli bestellen in de webwinkel

 • Doe mee aan de plakactie: Plak je gemeente vol met onze affiches. We organiseren een heus plakweekend van vrijdag 19 oktober tot en met zondag 21 oktober. Zoek zoveel mogelijk mensen en centrale plaatsen om onze affiches op te hangen. Meer info vind je hier

 • Verspreid raamaffiches in jouw gemeente: Overtuig zoveel mogelijk mensen om de raamaffiche op te hangen. Deel ze uit in je familie, aan je buren, op je werk, in de bibliotheek of op een actie. 

 • Organiseer een andere actie in je gemeente, op je werk, bij je vereniging of met vrienden en geef zo onze campagne nog meer zichtbaarheid. Organiseer een filmvoorstelling, een gespreksavond met iemand die zijn/haar migratie- of vluchtverhaal brengt, een actie@school, een actie om geld in te zamelen, ... het kan allemaal, en nog veel meer! Meer inspiratie: voor jouw actievoor scholen en voor het jeugdwerk
  Wil je het grootser aanpakken?  Reserveer dan de actiestand “Allemaal Mensen” bij jouw provinciaal secretariaat. Meer info vind je op www.11.be/actiestand.
  Er is dus keuze te over. Je kan kiezen om één activiteit te organiseren, maar je kan ook én een sensibiliserende actie organiseren én in november een actie om geld in te zamelen voor 11.11.11.

 • Deel onze berichten op Facebook, Twitter en Instagram.

Ik ben geen 11.groep, kan/mag ik ook een actie organiseren?

Absoluut en dat is helemaal de bedoeling! Met hoe meer we zijn hoe beter én hoe krachtiger het signaal voor een rechtvaardig migratiebeleid. Iedereen kan deelnemen, los van een bestaande 11.groep of zonder een langdurig engagement op te nemen. Het volstaat om je actie te registeren op deze website. Dat doe je hier
Inspiratie voor je actie vind je hier. https://allemaalmensen.11.be/doe-mee/inspiratie.aspx

Wanneer kunnen we een actie organiseren?

De campagne #AllemaaMensen loopt van 22 september tot half november. Je kan dus gedurende heel deze periode acties organiseren. Organiseer je een plakactie om onze affiches op te hangen? Doe dit dan bij voorkeur in het plakweekend van 19 tot 21 oktober, of de week erna. Op maandag 22 oktober zullen er ook raamaffiches uitgedeeld worden in 7 treinstations.
Acties om geld in te zamelen organiseer je best in de fondsenwervende week van 2 tot 11 november.

Welke acties kunnen we organiseren?

Je kan zelf kiezen welke actie je organiseert. Er bestaan verschillende soorten acties:

 • een plakactie: hang van 19 tot 21 oktober je gemeente vol met onze affiches.
 • een actie om mensen te informeren en te sensibiliseren: een actie met de campagnestand, een filmvoorstelling, een inhoudelijke avond over de campagne, een foto-expo, ... 
 • een actie om geld in te zamelen voor 11.11.11 (tijdens de fondsenwervende week van 2-11 november): een quiz, een chocoladeverkoop op het werk (chocolade@work), een etentje of een verkoopsactie (bijvoorbeeld in de supermarkt) met wenskaarten, fluostiften, truffels of heerlijke choolade, ...
 • een actie op school 
 • een actie in de jeugdbeweging, de jeugdraad, het jeugdhuis (bijvoorbeeld het inleefspel 'En Route')

Meer inspiratie: voor jouw actie, op school, in het jeugdwerk

Er is dus keuze te over. Je kan kiezen om één activiteit te organiseren, maar je kan ook én een sensibiliserende actie organiseren én in november een actie om geld in te zamelen voor 11.11.11.

Vergeet zeker niet om je actie te registreren en ontvang gratis een pakket met campagnemateriaal. 

Ik heb niet veel tijd, maar ik wil toch graag iets doen. Wat kan ik doen?

Ook als je niet veel tijd hebt kan je je inzetten voor 11.11.11 en voor de campagne. Enkele mogelijkheden: 

 • Hang onze affiche op aan je raam, op je werk, in de sporthal, ... . Affiches kan je bestellen in de webwinkel.  (vanaf eind juli)

 • Overtuig andere mensen om onze raamaffiche op te hangen. Nodig je buren, familie, je collega's onze affiche op te hangen. 

 • Deel en onze berichten op Facebook, Twitter en Instagram

 • Doe mee aan chocolade@work: Verkoop onze (h)eerlijke chocolade op je werk, in de sportclub, aan je buren, ... Meer info vind je hier.

Wat is chocolade@work?

Je hebt niet veel tijd, maar je wil toch iets doen voor de campagne? Verkoop chocolade op je werk, in de sportclub of aan je buren. Het is gemakkelijk, en het kost je niet veel tijd. Ideaal!

Alle info vind je hier. 

Waarom moet ik mijn actie registreren op deze website?
 • Zo kunnen we alle acties in kaart brengen en jullie actie mee bekendmaken via onze communicatiekanalen.

 • Zo kunnen andere mensen zien waar er een actie in hun buurt plaatsvindt.

 • Zo krijg je gratis een pakket met campagnemateriaal opgestuurd.

 • En voor alle geregistreerde acties sluiten we een verzekering af voor het geval dat er iets gebeurt. (zie verder)

Welk materiaal kunnen we gebruiken voor de inkleding van een actie?

Als je je actie registreert, krijg je automatisch een pakket met campagnemateriaal (tenzij je deze optie uitvinkt). Als je meer materiaal wil, kan je dat bijbestellen via de webwinkel op deze site. (vanaf eind juli)

Wat zit er in het pakket dat ik gratis toegestuurd krijg als ik een actie registreer?

Dit zit in het pakket: 25 raamaffiches A3 (5ex per versie), 1 infoposter, 1 folder basisonderwijs, 1 folder secundair onderwijs

Hoe maken we de actie kenbaar in onze gemeente?

Na registratie van je actie ontvang je een pakket met campagnemateriaal. Je kan nog materiaal bijbestellen via de webwinkel. (vanaf eind juli)

 • Stuur een online uitnodiging door naar je adresboek.

 • Plak overal waar je komt, en waar het mag, affiches. Zo wordt de campagne zichtbaar in jouw gemeente of stad.

 • Maak een facebookevenement aan en nodig mensen uit.

 • Kondig de actie aan in het gemeenteblad of op de website van de gemeente.

 • Informeer de lokale pers over je actie.

Moeten we een verzekering afsluiten voor onze actie?

Vrijwilligers zijn verzekerd tijdens een 11.11.11-actie. Meer info vind je hier

Wat gebeurt er met de inkomsten van de campagne?

De inkomsten worden steeds op dezelfde manier verdeeld. 70% van de inkomsten gaat naar projecten van leden en naar eigen projecten in het Zuiden, 30% van de inkomsten besteden we aan educatie en beleidsbeïnvloeding.
In het activiteitenverslag, dat we jaarlijks uitgeven, kan je lezen vanwaar de inkomsten komen en wat er gebeurt met de middelen. Bekijk hier het activiteitenverslag voor de cijfers van 2017.

De campagne op school

Is er ook een actie op maat van scholen?

Jazeker! Meedoen is eenvoudig. We organiseren een actieweek van vrijdag 19 oktober tot zondag 28 oktober. We roepen alle leerlingen op om hun eigen raamaffiche te maken. Hang de affiches op in de school, in de buurt van de school (buurtwinkels, sportclubs, jeugdvereniging, …) of thuis. Bedenk samen met je leerlingen een plan om de raamaffiches te verspreiden. Je kan ook een reuzegrote affiche maken om in je school of in de buurt op te hangen. We zijn allemaal mensen, onderweg naar beter … Jullie steun zet de oproep van 11.11.11 voor een humaan migratiebeleid, kracht bij. 

Basisonderwijs

 • Organiseer een AllemaalMensen@school-actie met je klas of school.
 • Download ons inspiratieplan met tips en lestips (beschikbaar vanaf augustus).
 • Registreer je actie en ontvang een pakket materialen om je actie in te kleden (er zitten o.a. prints in om een eigen raamaffiche te maken).
 • Laat je leerlingen kennis maken met enkele getuigenissen, op deze manier ontdekken ze verschillende oorzaken waarom mensen hun land verlaten. Of laat ze het kruiswoordraadsel invullen (zie inspiratieplan). 
 • Post een foto van de actie met de raamaffiches met #AllemaalMensen op twitter, instagram of facebook of stuur het beeld naar school@11.be.
 • Laat je leerlingen stilstaan bij het campagnethema. Alle info over de educatieve materialen vind je hier.

Secundair onderwijs

 • Organiseer een AllemaalMensen@school-actie met je klas of school.
 • Download het inspiratieplan met tips en lestips.
 • Registreer je actie en ontvang een pakket materialen om je actie in te kleden (er zitten o.a. prints in om een eigen raamaffiche te maken).
 • Laat de leerlingen enkele audiogetuigenissen beluisteren. Op deze manier ontdekken ze verschillende oorzaken waarom mensen hun land verlaten. Speel een stellingenspel waar leerlingen akkoord of niet akkoord gaan met bepaalde stellingen. Of kijk in de actualiteit wat er rond het thema migratie en vluchtelingen in de media verschijnt.
 • Post een foto van de actie met de raamaffiches met  #AllemaalMensen op twitter, insta, facebook of stuur het beeld naar school@11.be .
 • Laat je leerlingen stilstaan bij het campagnethema. Alle info over de educatieve materialen vind je hier.
Waar vind ik educatief materiaal om met mijn leerlingen rond het thema aan de slag te gaan?

Al het educatief materiaal is te vinden op www.11.be/opschool. Daar vind je de folder en info over het educatief materiaal voor zowel het basis- als het secundair onderwijs.

Mag ik ook op een andere dag een actie organiseren op school?

De actieweek start op vrijdag 19 oktober en loopt tot 28 oktober, maar ook op andere momenten kan je met je leerlingen rond het thema een actie doen of inhoudelijk rond het thema werken in je klas. Vergeet je actie zeker niet te registreren

Ik ben een enthousiaste leerkracht, maar hoe krijg ik mijn collega's mee?

Je kan je collega’s warm maken door hen de folders met het aanbod te bezorgen.  De waaier is breed. We werken samen met heel wat organisaties die een aanbod hebben rond het thema migratie en vluchtelingen. Er zijn verschillende manieren om in de klas aan de slag te gaan met de campagne.  Ook je eigen enthousiasme kan aanstekelijk werken om andere collega’s mee te krijgen. Extra tip: op dinsdag 16 oktober organiseren we een studiedag ‘Migratie in het onderwijs’

Heb je vragen? Aarzel niet om ons te contacteren. Mail naar school@11.be!

 

 

Hoe kan ik voor, tijdens of na de actieweek op school werken rond dit thema?

Je kan met je klas verder aan de slag met het educatief materiaal, zoals de muziektheatervoorstelling, het liedjesboek ‘Samen over de grens’ boordevol educatieve tips of de film ‘Toen mijn vader een struik werd’.  Voor het secundair onderwijs is er een uitgebreid filmaanbod in samenwerking met MOOOV en JEF, of de theatervoorstelling Neeland. Daarnaast zetten we ook het aanbod van verschillende organisaties die dagelijks rond dit thema werken in de kijker. Alle info hierover vind je op http://www.11.be/opschool.

Hoe kan ik me inschrijven op de nieuwsbrief voor leerkrachten?

Als je een actie registreert ontvang je automatisch de digitale scholennieuwsbrief. Heeft iemand anders van je school of 11.groep de registratie van de actie gedaan? Stuur dan een mailtje naar school@11.be met de vraag om je e-mailadres toe te voegen aan de mailinglijst voor de digitale nieuwsbrief. Gelieve aan te geven welke nieuwsbrief je wenst te ontvangen: lager en/of secundair onderwijs.

Waar kan ik terecht als ik vragen, feedback en/of meer input nodig heb?

Je kan hiervoor terecht op school@11.be of bij Karen De Broeck (02/536.11.23).

Kom in actie met je groep, vereniging, bedrijf, organisatie …

Deelnemen aan de campagne is eenvoudig.
Maak in 1, 2, 3 een account aan en registreer je actie. Hoe meer acties, hoe luider onze stem.
 

Laat je inspireren door leuke acties