VerhalenNieuws

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over de campagne.
Staat jouw vraag er nog niet bij? Laat het ons weten via campagne@11.be.

De campagne

Hoe kan je meedoen aan de campagne?

Er zijn verschillende manieren waarop je kan meedoen. 

 • Draag de pin: de pin is hét symbool van de campagne. Met het dragen van de pin toon je dat je de campagne steunt en dat je achter de vier politieke eisen staat.
  Je kan de pin virtueel dragen door hier te klikken. Nadat je je pin virtueel hebt gezet kan je hem ook echt fysiek bestellen, per post bij je thuis.   

 • Deel de pin uit: Overtuig zoveel mogelijk mensen om de pin te dragen. Deel ze uit in je familie, aan je buren, op je werk of op een actie. Pins kan je bestellen in de webwinkel

 • Organiseer een actie in je gemeente, op je werk, bij je vereniging of met vrienden en geef zo onze campagne nog meer zichtbaarheid. Organiseer een filmvoorstelling, een gespreksavond met iemand die zijn/haar migratie- of vluchtverhaal brengt, een actie@school, een actie om geld in te zamelen, ... het kan allemaal, en nog veel meer! Meer inspiratie: voor jouw actievoor scholen en voor het jeugdwerk
  Wil je het grootser aanpakken?  Reserveer dan de actiestand “Allemaal Mensen” bij jouw provinciaal secretariaat. Meer info vind je op www.11.be/actiestand.
  Er is dus keuze te over. Je kan kiezen om één activiteit te organiseren, maar je kan ook én een sensibiliserende actie organiseren én in november een actie om geld in te zamelen voor 11.11.11.

 • Hang de campagne-affiche op aan je raam, op je werk, in de sporthal, ... . Affiches kan je bestellen in de webwinkel. 

 • Deel de pin en onze berichten op Facebook, Twitter en Instagram.

Ik ben geen 11.groep, kan/mag ik ook een actie organiseren?

Absoluut en dat is helemaal de bedoeling! Met hoe meer we zijn hoe beter én hoe krachtiger het signaal voor een rechtvaardig migratiebeleid. Iedereen kan deelnemen, los van een bestaande 11.groep of zonder een langdurig engagement op te nemen. Het volstaat om je actie te registeren op deze website. Dat doe je hier. Zo kunnen we je via nieuwsbrieven met praktische informatie op de hoogte houden en krijg je een pakket met campagnemateriaal.

Wanneer kunnen we een actie organiseren?

De campagne #AllemaaMensen loopt van september tot eind november. Je kan dus gedurende heel deze periode acties organiseren. Organiseer je een actie om geld in te zamelen? Doe dit dan in de fondsenwervende week van 3 tot 12 november.

Welke acties kunnen we organiseren?

Je kan zelf kiezen welke actie je organiseert. Er bestaan verschillende soorten acties:

 • een actie om mensen te informeren en te sensibiliseren: een actie met de pin, een filmvoorstelling, een inhoudelijke avond over de campagne, een foto-expo, ... 
 • een actie om geld in te zamelen voor 11.11.11 (tijdens de fondsenwervende week van 3-12 november): een quiz, een chocoladeverkoop op het werk (chocolade@work), een etentje of een verkoopsactie (bijvoorbeeld in de supermarkt) met wenskaarten, fluostiften, truffels of heerlijke choolade, ...
 • een actie op school (bijvoorbeeld op de actiedag@school op 27 oktober)
 • een actie in de jeugdbeweging, de jeugdraad, het jeugdhuis (bijvoorbeeld het inleefspel 'En Route')

Meer inspiratie: voor jouw actie, op school, in het jeugdwerk

Er is dus keuze te over. Je kan kiezen om één activiteit te organiseren, maar je kan ook én een sensibiliserende actie organiseren én in november een actie om geld in te zamelen voor 11.11.11.

Vergeet zeker niet om je actie te registreren en ontvang gratis een pakket met campagnemateriaal. 

Ik heb niet veel tijd, maar ik wil toch graag iets doen. Wat kan ik doen?

Ook als je niet veel tijd hebt kan je je inzetten voor 11.11.11 en voor de campagne. Enkele mogelijkheden: 

 • Draag de pin: de pin is hét symbool van de campagne. Met het dragen van de pin toon je dat je de campagne steunt en dat je achter de vier politieke eisen staat.
  Met 1 klik kan je de pin virtueel dragen. Nadat je je pin virtueel hebt gezet kan je hem ook echt fysiek bestellen, per post bij je thuis. 

 • Overtuig andere mensen om de pin te dragen. Nodig je buren, familie, je collega's uit om de pin digitaal te dragen of deel ze uit. Pins kan je bestellen in de webwinkel.

 • Deel de pin en onze berichten op Facebook, Twitter en Instagram. (NOG MEER UITLEG EN LINKS)

 • Hang de campagne-affiche op aan je raam, op je werk, in de sporthal, ... . Affiches kan je bestellen in de webwinkel. 

 • Doe mee aan chocolade@work: Verkoop onze (h)eerlijke chocolade op je werk, in de sportclub, aan je buren, ... Meer info vind je hier.

http://www.11.be/component/zoo/item/chocolade 

Wat is chocolade@work?

Je hebt niet veel tijd, maar je wil toch iets doen voor de campagne? Verkoop chocolade op je werk, in de sportclub of aan je buren. Het is gemakkelijk, en het kost je niet veel tijd. Ideaal!

Alle info vind je hier. 

Waarvoor dient/staat de pin?

De pin is hét symbool van de campagne. Met het dragen van de pin toon je dat je de campagne steunt en dat je achter de vier politieke eisen staat. Je kan de pin virtueel dragen door hier te klikken. Nadat je je pin virtueel hebt gezet kan je hem ook echt fysiek bestellen, per post bij je thuis.   
Hoe meer mensen de pin dragen, hoe zichtbaarder het draagvlak voor een rechtvaardig migratiebeleid. 

Waarom moet ik mijn actie registreren op deze website?
 • Zo kunnen we alle acties in kaart brengen en jullie actie mee bekendmaken via onze communicatiekanalen.

 • Zo kunnen andere mensen zien waar er een actie in hun buurt plaatsvindt.

 • Zo krijg je gratis een pakket met campagnemateriaal opgestuurd.

 • En voor alle geregistreerde acties sluiten we een verzekering af voor het geval dat er iets gebeurt. (zie verder)

Welk materiaal kunnen we gebruiken voor de inkleding van een actie?

Als je je actie registreert, krijg je automatisch een pakket met campagnemateriaal (tenzij je deze optie uitvinkt). Als je meer materiaal wil, kan je dat bijbestellen via de webwinkel op deze site. 

Wat zit er in het pakket dat ik gratis toegestuurd krijg als ik een actie registreer?

Dit zit in het pakket: 3 campagne-affiches A3, 20 Boekjes met feiten en cijfers over migratie en vluchtelingen, 20 kaartjes met een pin, 1 infoposter, 1 folder basisonderwijs, 1 folder secundair onderwijs

Hoe maken we de actie kenbaar in onze gemeente?

Na registratie van je actie ontvang je een pakket met campagnemateriaal. Je kan nog materiaal bijbestellen via de webwinkel

 • Stuur een online uitnodiging door naar je adresboek.

 • Plak overal waar je komt, en waar het mag, affiches. Zo wordt de campagne zichtbaar in jouw gemeente of stad.

 • Maak een facebookevenement aan en nodig mensen uit.

 • Kondig de actie aan in het gemeenteblad of op de website van de gemeente.

 • Informeer de lokale pers over je actie.

Moeten we een verzekering afsluiten voor onze actie?

Vrijwilligers zijn verzekerd tijdens een 11.11.11-actie. Meer info vind je hier

Wat gebeurt er met de inkomsten van de campagne?

De inkomsten worden steeds op dezelfde manier verdeeld. 70% van de inkomsten gaat naar projecten van leden en naar eigen projecten in het Zuiden, 30% van de inkomsten besteden we aan educatie en beleidsbeïnvloeding.
In het activiteitenverslag, dat we jaarlijks uitgeven, kan je lezen vanwaar de inkomsten komen en wat er gebeurt met de middelen. Bekijk hier het activiteitenverslag voor de cijfers van 2016.

De campagne op school

Is er ook een actie op maat van scholen?

Jazeker! Op 27 oktober, de vrijdag voor de herfstvakantie, roepen we alle Vlaamse scholen op om die dag actie te voeren. We zijn allemaal mensen, onderweg naar beter … Hoe meer acties, hoe hoger de druk op de politici om werk te maken van een rechtvaardig migratiebeleid. Meedoen is eenvoudig!

Basisonderwijs

 • Organiseer een 11.11.11 @school-actie met je klas of school.
 • Download ons actieplan met tips en inspiratie.
 • Registreer je actie en ontvang een pakket materialen om je actie in te kleden.
 • Speel met de leerlingen een kort vragenspel (zie actieplan) en laat ze ontdekken ‘hoe divers en hoe gelijk we wel zijn’.
 • Breng de diversiteit in beeld. Post een foto met #AllemaalMensen op twitter, instagram of facebook of stuur het beeld naar school@11.be .
 • Laat je leerlingen stilstaan bij het campagnethema. Alle info over de educatieve materialen vind je hier.

Secundair onderwijs

 • Organiseer een 11.11.11 @school-actie met je klas of school.
 • Download ons actieplan met tips en inspiratie.
 • Registreer je actie op www.11.be/allemaalmensen en ontvang een pakket materialen om je actie in te kleden.
 • Speel met de leerlingen een kort vragenspel (zie actieplan) en laat ze ontdekken ‘hoe divers en hoe gelijk we wel zijn’.
 • Breng de diversiteit in beeld. Post een foto met #AllemaalMensen op twitter, insta, facebook of stuur het beeld naar school@11.be .
 • Vraag aan de leerlingen om de PIN #AllemaalMensen te dragen (te bestellen via de webwinkel) Op deze manier tonen ze dat ze solidair zijn.
 • Laat je leerlingen stilstaan bij het campagnethema. Alle info over de educatieve materialen vind je hier.
Waar vind ik educatief materiaal om met mijn leerlingen rond het thema aan de slag te gaan?

Al het educatief materiaal is te vinden op www.11.be/opschool. Daar vind je de folder en info over het educatief materiaal voor zowel het basis- als het secundair onderwijs.

Mag ik ook op een andere dag een actie organiseren op school?

Vrijdag 27 oktober is de actiedag waarop de meeste scholen een actie zullen organiseren, maar ook op andere momenten kan je met je leerlingen rond het thema een actie doen. Vergeet je actie zeker niet te registreren.

Ik ben een enthousiaste leerkracht, maar hoe krijg ik mijn collega's mee?

Je kan je collega’s warm maken door hen de folders met het aanbod te bezorgen.  De waaier is breed. Dit jaar werken we samen met heel wat organisaties die een aanbod hebben rond het thema migratie en vluchtelingen. Er zijn verschillende manieren om in de klas aan de slag te gaan met de campagne!  Ook je eigen enthousiasme kan aanstekelijk werken om andere collega’s mee te krijgen. Extra tip: op maandag 16 oktober organiseren we een studiedag Migratie en vluchtelingen en een superdiverse klassituatie.

Heb je vragen? Aarzel niet om ons te contacteren. Mail naar school@11.be!

Hoe kan ik voor of na de actiedag op school werken rond dit thema?

Ook voor of na de actiedag kan je met je klas verder aan de slag met het educatief materiaal, zoals de muziektheatervoorstelling, het liedjesboek ‘Samen over de grens’ boordevol educatieve tips of een film ‘Toen mijn vader een struik werd’.  Voor het secundair onderwijs is er een uitgebreid filmaanbod in samenwerking met MOOOV en Lessen in het donker, of de theatervoorstelling Neeland. Daarnaast zetten we ook het aanbod van verschillende organisaties die dagelijks rond dit thema werken in de kijker. Alle info hierover vind je op: http://www.11.be/opschool

Hoe kan ik me inschrijven op de nieuwsbrief voor leerkrachten?

Als je een actie registreert ontvang je automatisch de digitale scholennieuwsbrief. Heeft iemand anders van je school of 11.groep de registratie van de actie gedaan? Stuur dan een mailtje naar school@11.be met de vraag om je e-mailadres toe te voegen aan de mailinglijst voor de digitale nieuwsbrief. Gelieve aan te geven welke nieuwsbrief je wenst te ontvangen: lager en/of secundair onderwijs.

Waar kan ik terecht als ik vragen, feedback en/of meer input nodig heb?

Je kan hiervoor terecht op school@11.be of bij Karen De Broeck (02/536.11.23).

Kom in actie met je groep, vereniging, bedrijf, organisatie …

Deelnemen aan de campagne is eenvoudig.
Maak in 1, 2, 3 een account aan en registreer je actie. Hoe meer acties, hoe luider onze stem.
 

Laat je inspireren door leuke acties