top
VerhalenNieuws

11.11.11 en migratie: drie maal actie

1. 11.11.11 pakt de oorzaken van migratie aan. Mensen vluchten immers niet zomaar. Ze ontvluchten oorlog en vervolging, armoede, ongelijkheid en de gevolgen van de klimaatverandering.

Neem nu de klimaatverandering. In Burkina Faso is landbouw heel belangrijk. Toch ontvluchten veel boeren het platteland omwille van aanhoudende droogtes. Door vorming leren boeren beter om te gaan met het beschikbare water en nieuwe landbouwtechnieken toe te passen. Onze lidorganisatie Oxfam helpt hen ook – met steun van 11.11.11 – om over te stappen op  gewassen die beter tegen de droogte kunnen.

70% van de Filipino’s beschrijft zichzelf als arm. Nochtans zijn de Filipijnen rijk aan grondstoffen. Maar de grootschalige mijnbouw brengt de lokale bevolking alleen meer armoede, milieuvervuiling en gezondheidsproblemen. Ruim één op de tien Filipino’s zoekt zijn of haar heil in het buitenland. 11.11.11-partners zoals de coalitie tegen mijnbouw ATM, steunen de strijd van gemeenschappen tegen deze roofbouw die hun bestaan ondergraaft.
 

2. 11.11.11 werkt aan de toekomst van vluchtelingen in overvolle kampen. De meeste vluchtelingen trekken naar een land in hun eigen regio en stranden daar voor korte of langere tijd. Via onze lidorganisaties helpen wij hen te bouwen aan de toekomst.

Bidi Bidi in Oeganda is ’s werelds grootste vluchtelingenkamp. Ruim 270.000 mensen die het geweld en de hongersnood in Zuid-Soedan ontvluchtten worden hier opgevangen. Onze lidorganisatie Caritas organiseert er vormingen. Over landbouw bijvoorbeeld, zodat de bewoners hun eigen voedsel kunnen telen en zelfs een deel verkopen. Ze kunnen ook een stiel leren, zoals lasser, metselaar of mecanicien. Zo kunnen ze straks, wanneer ze terugkeren, werken aan de heropbouw. Van hun eigen bestaan en aan die van hun land.
 

3. In België komt 11.11.11 op voor een rechtvaardig migratiebeleid. Want ieder mens heeft recht op een menswaardig bestaan.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen is ook lid van 11.11.11 en staat iedereen die werkt voor vluchtelingen met raad en daad bij. Het vangt o.a. asielzoekers op en komt ook op voor jonge vluchtelingen.

 

Wil je meer weten over onze realisaties? Kijk snel op 11.be/realisaties

 

[foto Burkina Faso Oxfam © Tineke D’haese]

Meer nieuws

Kom in actie met je groep, vereniging, bedrijf, organisatie …

Deelnemen aan de campagne is eenvoudig.
Maak in 1, 2, 3 een account aan en registreer je actie. Hoe meer acties, hoe luider onze stem.
 

Laat je inspireren door leuke acties