top
VerhalenNieuws

Ook scholen komen in actie voor #AllemaalMensen

Bijna dagelijks halen mensen op de vlucht onze actualiteit. Ook onze kinderen pikken dat nieuws op. Maar wat weten en denken zij over de vluchtelingenkwestie? Via het educatief aanbod #AllemaalMensen komen schoolkinderen op een zinvolle en leerrijke manier in aanraking met migratie.

Heel wat enthousiaste leerkrachten en leerlingen ondernamen al actie voor #AllemaalMensen. Er worden over heel Vlaanderen klasprojecten en acties georganiseerd: de resultaten zijn hartverwarmend.

Wil je zelf ook iets doen met je klas? Dan kan dat nog steeds. We hebben het inspiratieplan voor leerkrachten, theatervoorstellingen op maat, een mooi vormgegeven liedjesboek, een divers filmaanbod … Ontdek hier het volledige educatief aanbod voor basis- en secundair onderwijs.

Verschillende culturele centra en scholen vroegen ook al de theatervoorstelling over migratie en vluchtelingen van theatergezelschap Levende Muziek aan. ‘Waar kan ik wonen?’ is een voorstelling op maat van de allerkleinsten, ‘Allemaal mensen’ is een voorstelling voor het lager onderwijs. In beide voorstellingen leren kinderen de mensen achter de vluchtelingencijfers kennen en worden ze meegenomen in hun verhaal. Voor leerlingen uit het secundair onderwijs is er de theatervoorstelling ‘Neeland’, geregisseerd door Nic Balthazar. ‘Neeland’, al goed voor 180 voorstellingen langs Vlaamse culturele centra, verhaalt over de harde, maar hoopvolle zoektocht van een jonge asielzoeker naar geluk.

Leerkrachten die met de klas dieper willen ingaan op het thema, vinden in het inspiratieplan handige tips terug. Audiogetuigenissen over de oorzaken van migratie, een stellingenspel, een actualiteitsles, een workshop ‘maak je eigen raamaffiche’, telkens met extra achtergrondinformatie, bieden zo de perfecte leidraad voor een interessante activiteit rond migratie en vluchtelingen.

De derdejaars van het Sint-Vincentiusinstituut in Anzegem gingen bijvoorbeeld creatief aan de slag door een affichewedstrijd te organiseren waarbij de 16 winnende creaties werden gedrukt en verspreid in de gemeente. De gevatte slogans op de affiches pleiten voor een menselijk migratiebeleid en voor duurzame verandering.

Heb je zelf een origineel idee voor een activiteit met de klas of de hele school? Laat je inspireren door de vele activiteiten en kom in actie!

Meer nieuws

Kom in actie met je groep, vereniging, bedrijf, organisatie …

Deelnemen aan de campagne is eenvoudig.
Maak in 1, 2, 3 een account aan en registreer je actie. Hoe meer acties, hoe luider onze stem.
 

Laat je inspireren door leuke acties