top
VerhalenNieuws

Doe iets concreet voor vluchtelingen hier

Wil je je woning, appartement of studio verhuren, maar weet je niet hoe? Help je graag een niet-begeleide minderjarige vluchteling? Of wil je een gastvrij gezin worden? 

Help vluchtelingen aan een woning 

Vluchtelingen die een verblijfsstatuut ontvangen, krijgen twee maanden de tijd om zelf een woning te vinden. Daarna moeten ze de opvangvoorziening verlaten. Discriminatie op de huisvestingsmarkt, en een gebrek aan goede en betaalbare woningen, maakt dit voor velen een moeilijke opdracht. Verhuur je eigen woning, appartement of studio, of help een vluchteling om een woning te vinden. Meer info vind in de brochure 'verhuren aan een vluchteling' van Vluchtelingenwerk Vlaanderen of op deze pagina van Caritas International.
Heb je een woning ter beschikking? Registreer deze dan op het woningplatform van Vluchtelingenwerk Vlaanderen via https://www.mijnhuisjouwthuis.be/

Help een niet-begeleide minderjarige vluchteling

Als steunfiguur

Niet-begeleide minderjarigen komen uit alle delen van de wereld en dragen elk hun eigen verhaal met zich mee. Onze lidorganisatie Minor-Ndako zorgt voor opvang en begeleiding van deze jongeren. Jij kan hen daarbij helpen door een steunfiguur of steungezin te worden. Door samen met steunfiguren activiteiten te doen, bouwen de jongeren aan het vertrouwen in zichzelf en in anderen. Hun sociale netwerk wordt verruimd en ze integreren beter in onze maatschappij. 

Meer info vind je op de website van Minor-Ndako.

Als voogd

Elke niet-begeleide minderjarige vreemdeling krijgt via de dienst Voogdij een persoonlijke voogd toegewezen die hem of haar helpt bij het zoeken van een advocaat, het indienen van een asielaanvraag, het vinden van een geschikte school en andere praktische en juridische hulp.

Meer info vind je op de website van Justitie.

Meer initiatieven

Zowel Vluchtelingenwerk Vlaanderen als Caritas International bieden verschillende mogelijkheden aan om vluchtelingen en asielzoekers in België te helpen. 

Meer inspiratie

Luister naar een vlucht- of migratieverhaal


Organiseer een salongesprek

Organiseer een avond met als hoofdspreker iemand die zijn/haar vlucht- of migratieverhaal vertelt.
Wij vonden voor jou mensen die hun verhaal willen delen. 

Lees meer

Fototentoonstelling


Fototentoonstelling 'Allemaal Mensen, onderweg naar beter'

Laat mensen op een laagdrempelige manier kennis maken met het campagnethema. Hang de tentoonstelling op in de bibliotheek, het gemeentehuis, op school of op jouw actie. 

Lees meer

Reserveer de actiestand


Plaats de actiestand op een festival, dorpsevent of school. Laat bezoekers kennismaken met de verhalen van Di, Guy, Rezwan, Hussein, Said en Safoura.

Lees meer

Snel en eenvoudig: doe mee aan chocolade@work


Steun 11.11.11 door chocolade te verkopen op je werk, aan je buren, in je vereniging. Of overtuig vrienden om deel te nemen aan chocolade@work. In enkele kliks krijg je de chocolade bij jou thuis of op een plaats naar keuze geleverd.

Lees meer

Kom in actie met je groep, vereniging, bedrijf, organisatie …

Deelnemen aan de campagne is eenvoudig.
Maak in 1, 2, 3 een account aan en registreer je actie. Hoe meer acties, hoe luider onze stem.
 

Laat je inspireren door leuke acties